fbpx

Избирането на мебели за бебето е също толкова вълнуващо, колкото и избора на първите му дрешки. Тъй като в ентусиазма си можете да купите повече неща, отколкото са ви необходими и да похарчите повече средства, отколкото сте планували, е важно да направите план. Колко обзавеждане може да побере мястото, с което разполагате? Това наистина ли е необходимо? Може ли да го заема от близки?

 

На пазара вече се предлагат какви ли не предмети за бебето и майката. Дори и да имаме възможност за си купим всичко, често нямаме място къде да ги поставим. А ако нямаме място за нещо, то най-често изобщо не се нуждаем от него.

Всъщност бебето изобщо няма нужда от тонове мебели, така че нека видим какво наистина му е необходимо, както на него, така и на Вас. Тъй като на пазара се предлага всякакво обзавеждане с различни имена, размери и цветове, тук ще разгледаме мебелите по функции. По този начин лесно ще можете да разберете, че не са Ви нужни два артикула, които имат една и съща полза.

  • МЯСТО ЗА СПАНЕ – Изборът на място за спане на бебето е огромен. Вие може да прецените дали искате детето да спи до Вас в кошара, която се прикачва към спалнята на родителите или в отделно легло. Имате избор между стандартни правоъгълни кошари или кръгли такива, мобилни с колелца или люлеещи се, самостоятелна кошара или комбинирана с повивалник и скрин. Изберете според нуждите Ви и мястото, с което разполагате. Каквато и форма на леглото да изберете, най-важно е да помислите за матрака. Добрият матрак си заслужава, тъй като бебето ще прекарва много време в леглото и е важно той да е комфортен, анатомичен, антибактериален и от естествени материали.

  • МЯСТО ЗА ХРАНЕНЕ – Новороденото се храни 6-9 пъти на ден, така че е важно да обособите такова място в стаята. То трябва да е комфортно, както за бебето, така и за майката. Обикновено тази зона съдържа мека мебел (люлеещ се стол или фотьойл), странична масичка, върху която да поставяте бутилките на детето и нощна лампа, която да разпръсква мека светлина. За Ваше удобство може да сложите и одеяла за Вас и малкото за студените вечери. Не подценявайте наличието на тази зона в стаята, защото в нея са едни от най-красивите мигове на блаженство с новороденото.

  • МЯСТО ЗА ПРЕОБЛИЧАНЕ – Бебето се преоблича доста често и е нужно да има пространство за неговия тоалет. Най-често за тази цел се използва повивалник, върху който детето се поставя в легнало положение. За да избегнете болките е кръста, внимателно изберете повивалник, подходящ за Вашата височина. Около или близо до него поставете всички необходими за процедурите на малкото принадлежности (памперси, мокри кърпички, тампончета, клечки за уши, кремове и т.н.). По този начин всичко ще ви е под ръка и няма да изпускате мъничето от поглед. Оставете достатъчно място около повивалника, за да може да стигате бебето от всички страни.

  • МЯСТО ЗА РАЗВЛЕЧЕНИЕ – Да, новороденото също има нужда от забавления. Не са много видовете развлечения, които може да осигурите на тази възраст, но е важно да ги има. Поставянето на въртяща се играчка над кошарата е добра идея, стига да не е много близо до лицето на детето. Още по-добре ще е ако тя има и музика. Нещо, което много ще зарадва бебето, е шезлонгът за игра. Той може да се люлее ръчно или електронно като по-скъпите модели позволяват и да пускате различни цветове светлини, музика по Ваш избор и вибрация. Изберете такъв според Вашия джоб. Друг вариант е да използвате активна гимнастика или килимче за игра. Легнало по гръб или по корем, бебето се забавлява като гледа контраста между цветовете, докосва различните текстури и съзерцава висящите предмети.

  • МЯСТО ЗА СЪХРАНЕНИЕ – Колкото и да не Ви се вярва, още в първите месеци ще разберете, че имате огромна нужда от него. Дрехите и играчките, които Ви подаряват, аксесоарите, които непрекъснато са необходими, тези сладки малки роклички, които купихте с намаление… без място за съхранение много скоро принадлежностите на бебето ще са пълен хаус. Добрата новина е, че имате голям избор между различни шкафове, скринове, етажерки, повивалници и т.н. Нашият съвет е да избирате места за съхранение, които не са отворени. Предпочитайте чекмеджета и шкафове с вратички, вместо открити полици. По този начин всичко изглежда много по-прибрано, а и не събира прах. Ако все пак използвате полици, поставете нещата първо в кутии.

  • МЯСТО ЗА ОТПАДЪЦИ – И накрая, но не на последно място, можете да обособите място за изхвърляне на отпадъците в стаята. Колкото и странно да звучи, то никак не е за подценяване. В ежедневната грижа за бебето се създава голямо количество отпадъци, които трябва да бъдат изхвърляни някъде. Подходящи са кошчетата за боклук, които не миришат, още повече ако имате гнуслив татко. Така си спестявате миризмата и постоянното разхождане до основния боклук в къщата. Независимо дали ще сложите специално кошче за памперси или обикновено, поставете го в някой ъгъл, далеч от бебето.

Надяваме се, че след прочитането на тази статия, ще можете да направите списък с вещите, които наистина са необходими в бебешката стая, а не тези, които продавачите Ви предлагат.

Още веднъж искаме да споменем, че не е необходимо да затрупвате стаята на новороденото с много мебели. То има нужда само от най-основното и най-вече от любовта и грижата на родителите си.