fbpx

Цветовете имат огромно влияние върху нашия живот – те влияят на нашето настроение, емоции, внимание и способност да учим. Едно от най-вълнуващите преживявания, когато създавате детска стая е изборът на цветове в нея. Традиционните – розово за момиче и синьо за момче в последно време са доста банални, така че може да създадете нещо уникално и много креативно като знаете как да съчетавате цветовете.

ДЕТЕТО И ЦВЕТОВЕТЕ

Цветовете, заобикалящи бебето/детето са много важни за неговото развитие, тъй като те влияят върху емоциите. Допълнително те стимулират и мозъка като помагат да се развият химически връзки между нервните клетки в него.

Твърди се, че новороденото не може да възприема цветовете през първите три месеца. Дотогава то вижда само черно-бяло, а някои учени смятат, че вижда и червения цвят. Постепенно започват да различават различни нюанси в сивата гама и накрая цветовете.

Имайте в предвид, че много ярките цветове в прекалено голямо количество или много силният контраст могат да накарат бебето да се превъзбуди в стая, където то трябва да почива и спи. Затова ярките и контрастни цветове са добър избор за книжки и играчки, но не и за детска стая.

 

КАК ВЛИЯЯТ ЦВЕТОВЕТЕ?

Цветовете имат различно влияние върху всеки човек, но всеки цвят си има свои специфични особености:

 • СИНЬО – Синьото е успокояващ цвят, носи спокойствие и мир. Кара хората да се чувстват надеждни и ангажирани. Чудесен цвят, който ще накара детето да почива и спи.

 • РОЗОВО – Сладък, успокояващ и невинен цвят, розовото символизира младостта и мекотата. Свързан е с любезността, а също така казват, че лекува тъгата.

 • БЕЖОВО – Бежово е неутрален и недразнещ цвят, който успокоява детето. Комбинира се много добре с повечето цветове.

 • ЗЕЛЕНО – Зеленото е най-освежаващият цвяти най-лесно приеманият от очите. Той носи мир и спокойствие, надежда, комфорт и баланс. Създава чувство за сигурност и безопасност. Зеленото насърчава креативността, бори се с депресията и безпокойството.

 • ЖЪЛТО – Това е най-яркият цвят, който възприемаме. Той е топъл и слънчев и създава чувство за оптимизъм, дава енергия и развива креативността. Стимулира мозъка и паметта и подтиква към общуване. Жълтото възбужда тялото и мозъка.

 • ОРАНЖЕВО – Оранжевият цвят е жизнерадостен, вълнуващ и спонтанен. Той увеличава увереността, креативността и ентусиазма. Оранжевото развълнува детето. Това е страхотен цвят за кърмачки, тъй като увеличава продукцията на кърма и апетита.

 • ЧЕРВЕНО – Червеното е ярък и страстен цвят, засилва енергията и ентусиазма и придава увереност. Той стимулира и апетита. Може да създаде проблеми с успокояването и заспиването на детето. Въпреки това, проучвания показват, че в малки количества червеното и оранжевото привличат вниманието на детето към детайлите. Поради неговия интензитет, червеният цвят е подходящ само като акцент в детската стая.

 • КАФЯВО – Тъй като се свързва с цвета на земята, кафявото е успокояващ цвят. Носи стабилност и пълнота. Той е земен цвят, който създава чувство за ред и безопасност.

 • ЧЕРНО – Черното е хрисим цвят, създава уют и чувство за стабилност. Кара ни да се фокусираме и да се чувстваме на място. Въпреки това е нужно да се ползва внимателно в детската стая и то най-вече като акцент.

 • ЛИЛАВО – Лилавото е богат цвят, който създава чувство за успокоение на ума. То увеличава вътрешната сила и подтиква креативността и артистичните заложби. Свързан е с уважението и духовността. Създава успокояващ ефект върху очите, ушите и нервната система.

 • БЯЛО – Нежен и радостен цвят, символизиращ чистотата и новото начало. Той поражда рационално мислене и яснота, създава чувство на хармония и баланс и лекува депресията.

Въпреки психологията на цветовете, следва  е да отбележим, че няма неподходящ свят за детска стая. Може да използвате всеки един,  стига да внимавате с интензитета, количеството  и правилна комбинация с други цветове.

 

КАК ДА ИЗБЕРЕМ ЦВЕТОВО РЕШЕНИЕ?

Ако не знаете как да изберете подходящ цвят за стаята на Вашето дете, недейте да правите всичко бяло. Ето идеи как да изберете подходяща цветова схема. В помощ идва т. нар. „цветно колело“, с което да създадете уникално цветово решение в стаята.

Color Wheel

Започнете като изберете цвят, който Ви харесва, след което използвайте колелото, за да изберете допълнителни цветове към него. Важно е да отбележим, че цветовете, които изберете (например лилаво) могат да бъдат във всичките им нюанси и тонове, а не само в основния (т.е. от светло лилаво, през лавандула, до най-тъмното наситено лилаво).

 

Най-често се ползват следните видове цветни схеми:

 • МОНОХРОМАТИЧНА – това са решенията само в един цвят, които обаче в никакъв случай не са скучни. Можете да комбинирате например морско синьо, тъмен деним и много светло син цвят. За да увеличите ефекта допълнително, може да използвате всякакви шарки в същия цвят. Analogous

 • АНАЛОГОВА – това са цветовете, които се намират един до друг в колелото. Може например да използвате жълто, жълто-оранжево и оранжево. Отново можете да комбинирате с различни шарки и десени, за да направите стаята по-интересна.Monochromatic

 • ДОПЪЛВАЩА – това са световете, които се намират един срещу друг в цветното колело (например жълто и лилаво). Тази цветова гама смесва студени и топли цветове, за да се получи ярък визуален ефект. За да не са прекалено ярки, допълващите се цветове могат да бъдат смесени с бяло (така от жълтото ще се получи много светло жълто, а от лилавото – цвят лавандула). По този начин ефектът в стаята става успокояващ.Complementary

 • ТРИАДИЧНА – при нея използвате три цвята, които стоят на еднакво разстояние един от друг в цветното колело (например жълто, синьо и червено). Тъй като тази схема съчетава главно силноконтрастни цветове, е по-добре да намалите интензитета им. Най-често основният цвят е доминиращ, вторият се ползва умерено, а третият се използва само като акцент. Triadic

 • ТЕТРАДИЧНА – това са 4 цвята в колелото, които образуват правоъгълник. Тази богата схема предлага много възможности за цветови комбинации. Най-добре оставете един от цветовете да бъде водещ, а другите само допълващи.Tatriadic

Надяваме се, че тази информация ще Ви помогне да създадете хармонични цветове в детската стая. Пробвайте различни комбинации, за да откриете коя я перфектната за Вас.

 

ПРИМЕРНИ ЦВЕТОВИ КОМБИНАЦИИ

За да ви улесня максимално, съм подготвила няколко цветови комбинации, подходящи за Вашето мъниче. Можете свободно да ползвате всяка от тях или да замените някои от цветовете в нея. Бъдете креативни!

 

Nursery color samples