fbpx

Много често нямаме достатъчното място, за да създадем мечтаната от нас стая за бебето или детето. Но трябва ли помещението, с което разполагаме да е причина да нямаме всичко необходимо за бебето?  Как да направим тясното пространство да изглежда по-просторно? Спокойно! Не е необходимо да разбивате стени, а просто да планирате и организирате внимателно.

 

Днес ви показвам основните техники, с които да успеете да поберете всичко в стаята, както и да я направите по-просторна:

 

  • ЦВЕТОВА ГАМА – Светлите цветове разширяват оптически стаята, затова е най-добре да я боядисате в неутрални пастелни нюанси. Ако искате повече цвят по стените, можете да използвате различните тонове на един и същи цвят. Една стена с различен ярък цвят или тапет, също създава усещане за по-голямо пространство. Противно на вярванията, тъмните тонове по стените, използвани правилно, могат оптически да удължат стаята. Таванът тук задължително трябва да бъде бял, за да не поглъща допълнително светлината.

  • ОСВЕТЛЕНИЕ – В малкото пространство е важно да използвате естествената светлина като предимство. По този начин стаята изглежда по-голяма, отколкото е всъщност. Заложете на ефирни пердета, през които светлината да преминава свободно. Можете да поставите и огледала или отражателни предмети срещу прозорците, които да насочват и разпръскват светлината навсякъде. По този начин няма да се налага да използвате допълнително осветление, за което и без това няма много място. Подходящо е да използвате девиаторна схема на осветление (т.нар. „димер“), за да можете постоянно да контролирате яркостта на осветлението в стаята.

  • МЕБЕЛИ – Важно за малката стая е да използвате обзавеждане с чисти линии и без орнаменти. По този начин тя изглежда по-просторна. В малката стая вероятно най-голямата мебел ще бъде детското легло. За него важи същото – купете изчистен модел без декоративни елементи. Когато купувате другите мебели за детето търсете такива, които са тесни и високи. Така те използват по-малко от наличното пространство и удължават стаята. Ниското и широко обзавеждане не е подходящо тук. Оставете свободно място между различните мебели, така се създава усещане за по-голяма стая. Не поставяйте мебели близо до вратите.

  • ТЕКСТИЛ – Тук отново е важно да не използвате много шарки по пердетата, завесите и чаршафите. Такъв дизайн ще създаде липса на простор в стаята. Ако все пак искате да избягате от монотонните цветове, може да закупите платове със ситни десени в светли цветове, които не се набиват на очи. Подходящо е да използвате текстилни изделия, които са в една цветова гама със стените, за да създадете илюзия за по-голямо пространство.

  • АКСЕСОАРИ – В малко пространство аксесоарите трябва да са сведени до минимум. Не е необходимо да „задушавате“ стаята с всякакви плюшени играчки и други, събиращи прах предмети върху всяка мебел. Огледалата, както вече казахме, са добра опция тук, а и децата обичат да гледат отраженията си в тях.

  • ПРОЗОРЦИ – Използвайте семпли и ефирни материали за прозорците. Така светлината ще преминава през тях. Добро решение е и поставянето на щори, които вдигнати до горе, не пречат на светлината да прониква в стаята. Не избирайте „тежки“ пердета и драперии, които изглеждат добре само в големи пространства. Поставете корниза за пердетата почти до тавана. По този начин прозорците изглеждат по-високи и удължават цялата стая.

  • ПОД – Тук отново важи правилото да се използва семпъл дизайн. Забравете за много шарки и цветове. Не използвайте килими, тъй като те ще разделят визуално стаята и ще я направят да изглежда още по-малка. Най-добре се спрете на подово покритие от стена до стена (паркет, мокет или корк) в неутрален светъл цвят.

  • СЪХРАНЕНИЕ – Намиране на място за всичко в детската стая е най-важният организационен въпрос, когато разполагате с малко пространство. Нужно е да използвате максимално всяка възможна площ и всичко да бъде прибрано, за да не изглежда стаята още по-малка. Подходящо е да закупите легло с чекмеджета или място под него, където може да приберете неизползвани играчки, одеяла и вече малки дрехи. За да поберете повече неща в детския гардероб, може да премахнете мястото за слагане на дрехи на закачалки и да поставите полици по цялата височина. Подходящо е да си вземете табуретки или ракла с капак, които могат да съберат допълнителни неща. Ако имате етажерка, по-добре не поставяйте предмети на нея, а ги сложете първо в кутии. Така стаята изглежда много по-прибрана, а и не събира прах. На пазара се предлагат различни декоративни кутии с всякакви размери, форми и материали, така че изборът е доста голям. Нишите и вградените мебели увеличават складовото пространство без да отнемат ценно място. Също така плюшените играчки не заемат място, ако ги поставите в закачалка за обувки за врата. Тук е важно да използвате всяко свободно пространство, с което разполагате и да бъдете креативни! Проучете внимателно стаята и ще откриете чудесни решения за съхранение по ъгли, корнизи и стени.  Помислете и за различни мебели, които притежавате в момента, и които може да реставрирате и ползвате в детската стая.

Малкото пространство има и своите предимства – то Ви кара да бъдете креативни, за да използвате цялото налично пространство, а дори и да откриете ново такова. Ще помогне и на детето да се научи на ред и подреденост още от най-ранна възраст. Разглеждайте го не като недостатъчно, а като компактно и уютно за малкия човек.

Най-важното в детската стая, независимо от нейния размер, е детето да се чувства щастливо и комфортно в нея!